Johan Friso is (ook) maar een mens

…oftewel, hoe Nederland nog best op Noord-Korea lijkt.

Wat een gedoe allemaal Johan Friso. Heel Nederland in rep en roer en iedereen valt over elkaar heen om toch vooral te verklaren dat ze het allemaal ‘heel erg’ vinden.

Eigen schuld, dikke bult

Nou, misschien ben ik harteloos, maar ik vind het onzin. Laten we wel wezen, het gaat hier om niks meer of minder dan een man die, willens en wetens, buiten de piste skiet, tegen de adviezen in, daardoor een lawine veroorzaakt en eronder bedolven raakt. Tough shit. Dit overkomt elk jaar wel een paar mensen, soms zelfs buiten hun schuld om. Daar hoor je niet meer over dan een minuutje op het nieuws, een stukje in de krant, pagina 7, rechterkolom. Voor Friso heb ik precies evenveel sympathie over: een klein beetje. Ja, het is pech. Ja, je moet dan ook niet buiten de piste skiën – dat wordt afgeraden om een goede reden.

Als het iemand overkomt die iets gedáán heeft om bekend, beroemd of rijk te worden, dan kan ik nog begrijpen dat het groot nieuws zou zijn. Een topvoetballer, een filmster, een zakenman die een bedrijf heeft opgebouwd. Zelfs dat is in dit geval niet het geval. We hebben het over iemand die toevallig geboren is in wat we ‘de koninklijke familie’ noemen. Heeft-ie niks voor hoeven doen.

Noord-Korea in de polder

In ruil daarvoor echter huilt nu het hele land om het hardst, om maar niet harteloos te lijken, en om vooral te laten blijken hoeveel ‘we’ allemaal geven om deze domme prins (daar hebben we blijkbaar nooit een tekort aan) en het hele koningshuis. En zo lijken we (nouja, ik tel mezelf, zo mag blijken, echt niet mee)  toch een stuk meer op Noord-Korea dan we wel willen toegeven.

Marvol is na het verschijnen van dit stuk ondergedoken om te ontkomen aan de heropvoedingsploegen van de Koninklijke Geheimpolizei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s