Terug van weggeweest: opinies – deel 2, de SGP

OK een makkelijke.

Natuurlijk is het goed nieuws dat de SPG voortaan vrouwen niet meer mag discrimineren.

Niet dat het in de praktijk veel uit zal maken; het blijft een achtergebleven partij met een mentaliteit uit de bronstijd. Zoals ik me afvraag waarom homo’s zo graag lid willen zijn van de rooms-katholieke kerk vraag ik me ook af waarom vrouwen lid zouden willen zijn van de SGP. Het blijft daarom moeilijk voor me om echt sympathie op te brengen voor die mensen. Maar goed. Goed nieuws dus.

Zoals de Hoge Raad – volledig terecht – in zijn uitspraak uitlegt:

[Het is] onaanvaardbaar dat een politieke groepering … in strijd handelt met het grondrecht dat de kiesrechten van alle burgers waarborgt. Dat geldt ook als dit berust op een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging.

Natuurlijk gaat de wet boven de bijbel, duh. Dat de SGP vindt dat dat niet zo is, is jammer, maar wij hebben met z’n allen in onze democratie nu eenmaal besloten dat dat wel zo is. Dat is het spel, dit zijn de regels.

Je kunt niet eerst de wet gebruiken om je eigen vrijheid van godsdienst te waarborgen, om daarna die vrijheid van godsdienst te gebruiken om jezelf boven de wet te stellen. Die paradox lijkt me duidelijk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s