Goeie website: nieuwscheckers

Om meteen met de deur in huis te vallen:

http://www.nieuwscheckers.nl/

Dat is ‘m. Hij wordt gerund door studenten (Universiteit Leiden, “praktijkstudie journalistiek en nieuwe media”) die – hoezee, hosanna, hulde! – tijd die ze over hebben gebruiken om fouten en onwaarheden in mediaberichten te ontmaskeren. (Ze hebben – begrijpelijk – veel aandacht voor foute statistiek. Niet slecht voor studenten die (neem ik aan) geen hardcore reken/wiskunde/beta-achtergrond hebben. Hulde opnieuw!)

Met andere woorden ze doen het werk dat journalisten hadden moeten doen, als ze hun werk goed zouden doen. Deze website verdient alle mogelijke aandacht en veel meer mankracht dan ze nu hebben, maar goed, het is een begin. Hopelijk vindt het navolging. Wat ook hoopvol stemt is dat er een grote kans is dat deze studenten ooit bij diezelfde media terecht komen die ze nu corrigeren – en dan komt het misschien toch nog goed.

Je kunt ook berichten die je niet helemaal vertrouwt aangeven, en als ze tijd hebben kijken ze ernaar. Kortom, een site om te bookmarken en regelmatig eens met een bezoek te vereren!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s