Efficiënt

Wat is de efficiëntste vorm van vervoer? Ik zou zeggen een grote olietanker. Volgeladen bestaan die voor ongeveer twee derde tot driekwart van hun gewicht uit lading, die ze ook nog eens enorm efficient weten te verplaatsen.

Aan de andere kant is er de meest inefficiënte vorm van vervoer (zonder vals te spelen, dus het pakje sigaretten dat de kapitein van de olietanker meeneemt telt niet mee). Een goede kandidaat hier zijn de raketten die satellieten de ruimte in brengen. Een voorbeeld: de Ariane 4-raket heeft een maximaal gewicht van ongeveer 470 ton. Daarmee kan een nuttige lading van 4.7 ton worden ‘afgeleverd’ voor een verhouding van 1:100.

Maar het kan (veel) erger. In de bioscience waar ik werk worden soms de meest buitenissige verpakkingen gebruikt om de meest simpele kleine dingen op te sturen. Deze week denk ik dat het record werd gebroken:

Dit is het pakket dat werd afgeleverd bij ons op het lab.

Wat zou er in zitten??

Wat zou er in zitten??

De sticker vertelde ons dat dit leuke Sinterklaascadeautje maar liefst 8 kilo woog:

Geen kleintje!

Geen kleintje!

Lees verder om te zien wat dit pakje verborgen hield… een anderhalveliterfles glycerol? Een nieuw powerpack voor onze gels?

Dit:

Wat.. wat.. wat weinig!

Wat.. wat.. wat weinig!

Voor de duidelijkheid: die blauwe rechthoekige blokken zijn koelmateriaal. Wat we besteld hadden was het kleine bruine buisje (met wit etiket) midden in de doos. Eén buisje met ongeveer 1 milliliter (dat weegt 1 gram) van een chemisch goedje in oplossing.

Dat maakt voor een verhouding tussen vervoer en nuttige lading van 1 op 8000, tachtig keer slechter dan een raket. En je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te zien dat dat een enorme verspilling is.

Advertisements

1 thought on “Efficiënt

  1. Valt me nog mee dat er geen microgram van een of ander gevoelig eiwit in zat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s