Wijk aan Zee schaak

Het is er (zoals verwacht) bij ingeschoten om over Wijk aan Zee te bloggen… al moet ik toegeven dat het bij gebrek aan een ECHT topdeelnemersveld en eigenlijk ook een gebrek aan spektakel er niet heel veel te melden is/was.

Mee- en tegenvallers

Het beste nieuws is dat in de A-groep de Nederlanders het goed doen, vooral Smeets, en ook van Wely, en in iets mindere mate Stellwagen (ook al doet ook hij het beter dan verwacht). Morozevich, de huidige nummer vijf van de wereld) is de tegenvaller in deze groep met zijn laatste plaats. En omdat hij zijn enige winstpartijen heeft behaald tegen Nederlanders (van Wely en Smeets) zal hij volgend jaar wel niet meer worden uitgenodigd :p. Ook Carlsen, het Noorse (voormalig? want ‘al’ 18) wonderkind en nummer 4 van de wereld heeft pas in de 10e ronde zijn eerste partij gewonnen na 9 remises op rij.

Saai?

Minder spektakel dan normaal en dat zal komen omdat de echte toppers ontbreken – Topalov en Anand in vorm zijn meestal goed voor een stuk of vijf, zes winstpartijen elk. Het veld bestaat dit jaar uit een aantal topspelers die net niet zo goed zijn (Radjabov, Karjakin), of niet zo goed in vorm (Morozevich, Aronian, Carlsen), of blij dat ze uitgenodigd waren annex gewoon niet zo goed en dus niet te beroerd om remises te schuiven (Movsesian, Kamsky, Dominguez, Smeets en Stellwagen). Kortom aardig wat remises, maar goed. Geen onaardig toernooi.

Misschien nog een rapportje na het weekend, als het toernooi is afgelopen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s